I proshopen kan du bestille time for å prøve nye køller. Det koster kr 695, men disse får du i fradrag dersom du kjøper nytt utstyr hos oss.

En kølle har flere egenskaper. Det beste er om alle disse egenskapene passer deg, men det er også viktig at alle køllene i bagen din er tilpasset hverandre slik at du ikke får for stor forskjell mellom de ulike køllene. Her kommer noen tips:

Riktig lengde på slagene

Jeg ønsker at alle køllene skal gå ulikt langt og dekke de lengdene som jeg trenger. Min egen bag ser slik ut:

58 grader -  80 m 6er jern - 165 m
54 grader -  95 m 5er jern - 175 m
50 grader - 110 m 4er jern - 185 m
PW - 125 m Hybrid 3 - 195 m
9er jern - 135 m Spoon - 215 m
8er jern - 145 m Driver - 240 m
7er jern - 155 m    

På dette viset får man dekket alle avstander som man kan få på golfbanen. Det finnes noe man kallar 24/80-regelen, som betyr at jernkøllene som har mindre loft enn 24 grader ikke får noen forandring på lengde om man ikke har en svinghastighet på mer en 80 mph. Her gjelder det å lage seg en tabell som viser at det er jevn lengdeforskjell mellom køllene dine.

Riktig lie på køllene

Om du har feil lie på køllene, kommer dette til å påvirke både retning og balltreff. Dette er det enkelt å både måle og forandre. Hvis køllene har feil lie vil du se at torven blir dypere på hælen eller tåen. Du vil også kunne se at køllen slites på feil sted. Da hjelper det ikke å bare stille seg opp annerledes, man må teste dette ut dynamisk.

Riktig hode på køllene

Det man kan variere med et køllehode, er hvordan vekten er fordelt. Jo lengre bak og jo lavere vekten sitter i køllehodet, jo mer lettspilt kan man si køllene er, fordi man får litt økt loft inn i balltreffet. Derfor bygger man sålen på køllehodet med ulike bredder, samt med ulik stivhet i overgangen mot skaftet (offset, neutral). Det er også viktig at man liker køllehodet rent estetisk. Det skal dessuten være enkelt å stille seg opp med køllen for å få et godt sikte mot målet.

Riktig vekt på køllene

Som instruktør ser man ofte spillere som kommer med for tunge køller. Dette påvirker svingen på en negativ måte og er dessuten skadlig for kroppen. Er køllen for tung orker ikke spilleren holde kroppens position i nedsvingen. Ryggen kommer ut av aksen og man faller over mot høyre.

Ulik vekt skaper variasjoner

Jernkøllene og woodene må passe til hverandre. Hvis den ene køllen er veldig lett mens den andre er veldig tung, vil dette gi en ulik følelse fra det ene til det neste slaget. Dette kan gå greit på rangen fordi man der slår mange slag med samme kølle. Men dét er ikke tilfellet i spill ute på banen. Tyngden på køllene måler man med treghetsmoment - MOI. Dette er en verdi som bør være lik for alle jernkøllene dine. Woodene kan variere i forhold til jernkøllene, men de bør passe til hverandre seg i mellom. Hybriderna kan man velge om man vill matche dem mot jernkøllene eller mot woodene.

Riktig skaft på køllene

Når det gjelder skaftet er det om å gjøre å finne et skaft som gir deg en stabil ballbane. På skaftet varierer man vekten, stivheten (frekvensen), fleksibiliteten (flexpunkt) og vridningsstivhet.

Riktig grep på køllene

For det første bør grepene vaskes jevnlig. Blir de for slitte, bør de byttes. Grepet på køllen er som dekket på bilen. Grepp med fargetilsetninger slites fortere og bør byttes oftere. Tykkelsen på grepet har betydning og bør tilpasses hvor store hender man har. Man kan benytte spesielle grep om man har problemer med leddgikt.

Om du har spørsmål angående utstyret ditt, så ikke nøl med å ta kontakt. Jeg svarer med glede på alle mulige spørsmål.

Mvh Ulf Kruger PGA Pro / Mizuno Custom fitter

Valdres Golf Custom Fitting

Ønsker du tilpasset utstyr? Ulf hjelper deg både med tilpasning og kan svare på andre spørsmål om golf.